Veelgestelde vragen


Heb je je droomwoning gezien en wil je de woning kopen? Leuk, maar ook spannend! Er komt veel kijken bij het kopen van een woning. Waar moet je beginnen en waar moet je op letten?

We hebben een aantal veelgestelde vragen over het kopen van een woning voor je op een rij gezet. Heb je op een aantal vragen nog geen antwoord, neem dan contact met een van onze verkoopmakelaars op. We helpen je graag!
 • Wie is Woonwaarts?

  Wij zijn een betrokken woningcorporatie uit Nijmegen met woningen in de gemeenten Beuningen, Druten en Nijmegen. Wij vinden een mix van mensen en een variatie aan woningen belangrijk. Dat maakt een buurt vitaal en aantrekkelijk. Naast sociale huurwoningen, bieden we ook betaalbare koopwoningen aan en woningen die direct te huur zijn (vrije huursector). We verhuren en verkopen nieuwe en bestaande woningen in verschillende prijsklassen voor jong en oud, singles, stellen en gezinnen.

 • Waarom verkoopt Woonwaarts woningen?

  Wij hebben een aantal redenen. Door woningen te verkopen verdienen we geld om andere woningen te onderhouden en nieuwe woningen te bouwen. We vinden het belangrijk dat er een variatie tussen het aantal koop- en huurwoningen is in de wijk. Ook willen we huurders die prettig wonen in hun wijk de mogelijkheid bieden in hun eigen huis te blijven wonen wanneer ze een woning willen kopen.

 • Wat is een Opknapper?

  Ben je handig en steek je graag je handen uit de mouwen en wil je een woning helemaal naar wens opknappen? Ben je er niet vies van om muren te stuken, vloeren te vernieuwen, cv-installaties te verbeteren of een nieuwe badkamer of keuken te plaatsen? Dan is de Opknapper echt iets voor jou! Sommige Opknappers moeten volledig onder handen worden genomen, bij andere gaat het alleen om de aanpak van voorzieningen of ruimten. De Opknapper vraagt om een grotere investering dan de Aflakker.

 • Wat is een Aflakker?

  Ben jij op zoek naar een eigen woning waar je wel je eigen draai aan wilt geven, maar heb je geen zin in grote klussen? Dan kies je voor de Aflakker. De woning is netjes en de badkamer en/of keuken zijn meestal in prima staat. De muren, kozijnen en deuren vragen om een likje verf. Met een paar kleine klusjes én een schilderbeurt is deze woning klaar voor gebruik.

 • Wat is een Instapper?

  Koop je het liefst een woning waarbij je alleen maar je meubels en verhuisdozen naar binnen hoeft te dragen? Dan is de Instapper echt een woning voor jou. Deze woningen hebben een prima vloer- en wandafwerking en een eenvoudige, nette keuken en badkamer. Verhuizen maar!

 • Ik wil een woning bezichtigen? Hoe regel ik dat?

  Heb je een leuke woning gezien en ben je geïnteresseerd? Maak dan een afspraak met een van onze makelaars om samen de woning te bekijken.

 • Ik ben na een bezichtiging niet geïnteresseerd. En dan?

  Heb je na het bezichtigen van een woning geen interesse? Laat het ons dan altijd even weten. Misschien kunnen we je nog helpen bij het zoeken naar een andere woning.

 • Waar moet ik aan denken tijdens de onderhandeling?

  Naast het onderhandelen over de prijs, zijn ook andere punten van belang. Denk bijvoorbeeld ook aan de opleveringsdatum, roerende zaken en financieringsvoorbehoud. Als de onderhandelingen zijn afgerond, is het namelijk niet meer mogelijk iets over deze punten af te spreken. Denk hier tijdens de onderhandeling dus goed over na.

 • Mag Woonwaarts doorgaan met bezichtigingen als er al onderhandeld wordt?

  Ja, dat mag. Een onderhandeling hoeft namelijk nog niet tot een verkoop te leiden. Soms willen wij weten of er meer belangstelling is. We mogen ook met meerdere potentiële kopers onderhandelen. Dit moeten we je wel vertellen. We vertellen je wanneer een woning ‘onder bod’ is. Je mag dan wel een bod uitbrengen, maar wij mogen pas met jou in onderhandeling als de onderhandeling met de eerst geïnteresseerde is beëindigd. Wij doen nooit mededelingen over de hoogte van biedingen. Zo voorkomen wij het uitlokken van overbieden.

 • Kan Woonwaarts de vraagprijs van een woning tijdens de onderhandeling verhogen?

  Ja, wij mogen tijdens een onderhandeling de vraagprijs verhogen of verlagen. Hetzelfde geldt voor jou: Jij mag tijdens de onderhandeling besluiten om je bod te verlagen. Zodra wij namelijk een tegenbod doen, vervalt je eerdere bod.

 • Wat is onderzoeksplicht en meldingsplicht?

  Tijdens het verkoopproces krijg je natuurlijk alle bij ons bekende en relevante informatie. Je hebt zelf waarschijnlijk ook vragen. Als potentiële koper heb je ook een onderzoeksplicht. Dit betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het verkrijgen van alle relevante informatie en dat je hier ook nader onderzoek naar doet. We adviseren je een eigen deskundige of adviseur mee te nemen. De woning waar je interesse in hebt of die je wilt gaan kopen, is in de meeste gevallen een voormalige huurwoning van ons (de verkoop hiervan noemen we uitponding). Deze woning is door ons niet zelf bewoond. Hierdoor hebben we beperkte kennis van de woning en kunnen wij je minder melden.

 • Hoe komt de koop tot stand?

  Als wij het samen eens zijn over de belangrijkste zaken (de prijs, de opleveringsdatum en de ontbindende voorwaarden), leggen we de afspraken schriftelijk vast in een koopovereenkomst. De ontbindende voorwaarden zijn hier een belangrijk onderdeel. Je krijgt namelijk als koper niet automatisch een ontbindende voorwaarde. Wil je bijvoorbeeld een ontbindende voorwaarde voor de financiering, dan moet je dit melden bij het uitbrengen van je bod. Het is dan ook belangrijk dat wij het samen eens zijn over de aanvullende afspraken en ontbindende voorwaarden voordat we de koopovereenkomst opmaken.

 • Hoe lang is de wettelijke bedenktijd en wat houdt dit in?

  Zodra we beiden de koopovereenkomst hebben ondertekend en jij als koper een afschrift van deze overeenkomst hebt ontvangen, treedt voor jou als particuliere koper de wettelijke bedenktijd van drie dagen in werking. Binnen deze tijd kun je als koper alsnog afzien van de aankoop. Doe je dit niet, zijn de financiën rond en vormen ook eventuele andere ontbindende voorwaarden geen obstakel meer, dan vindt op de afgesproken opleveringsdatum de overdracht plaats bij de notaris.

 • Asbest

  Indien de woning is gebouwd vóór 1994, zijn er mogelijk asbesthoudende materialen gebruikt. Indien bij ons bekend is dat een woning asbesthoudende materialen bevat, melden wij dit aan je. Bij het eventueel verwijderen van deze materialen moeten er, op grond van de geldende milieumaatregelen, speciale maatregelen genomen worden. Dit brengt extra verwijderingskosten met zich mee. Met het ondertekenen van de koopovereenkomst verklaar je hiermee bekend te zijn.

 • Wat zijn bijkomende kosten?

  Naast de koopsom, moet je bij de aankoop van een woning rekening houden met de gebruikelijke kosten koper, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en kadastraal recht. Deze kosten bedragen in totaal ongeveer 3 tot 4% van de koopsom. Daarnaast moet je rekening houden met de kosten voor je financiering: Taxatiekosten Advieskosten hypotheek – Opstellen hypotheekakte door notaris Aanvraag Nationale Hypotheek Garantie Kosten voor eventueel verlengen hypotheekofferte.

 • Wat zijn kadastrale kosten?

  Het perceel van je woning is, of moet worden ingemeten om de kadastrale grenzen te bepalen. De kosten hiervoor zijn € 615,00 (prijspeil 2015) en worden aan je doorberekend. Koop je een appartement? Dan worden onder andere splitsingstekeningen en een splitsingsakte opgesteld om de appartementsrechten vast te stellen. Deze worden vervolgens bij het Kadaster ingeschreven. De kosten hiervoor zijn € 425,00 (prijspeil 2015) en worden aan je doorberekend. Dit vermeldt de notaris op de nota van afrekening.

 • Hoe levert Woonwaarts de woning op?

  De woning leveren we in de huidige staat op met alle daarbij behorende rechten, aanspraken, zichtbare en onzichtbare gebreken, heersende/lijdende erfdienstbaarheden, kwalitatieve rechten en vrij van hypotheken, beslagen en inschrijvingen daarvan.

 • Kan ik de woning inspecteren voor de eigendomsoverdracht?

  Op de dag waarop het eigendom van de woning wordt overgedragen, heb je ook de gelegenheid  de woning te inspecteren. Wij adviseren je hiervan zeker gebruik te maken, zodat je kunt zien of alles in orde is. Wij nemen contact met je op voor het maken van een afspraak. Denk ook aan het regelen van een opstalverzekering.

 • Hoe kies ik een notaris?

  Wij werken voor het passeren van de leveringsakte met vaste projectnotarissen. Hoge van Gerven Notarissen en Dirkzwager Notarissen zijn gevestigd in Nijmegen en Waalstroom Netwerk Notarissen is gevestigd in Beuningen en Druten. Jij hebt de keuze uit één van deze notarissen. Bij welke notaris de hypotheekakte passeert bepaal je zelf,  maar wij raden je aan dit bij één van onze projectnotarissen te doen.

 • Wat gebeurt er als de koopsom niet tijdig gestort is?

  Jij bent er als koper voor verantwoordelijk dat het geld op de dag van passeren van de leveringsakte bij de notaris binnen is. Helaas maken onze notarissen steeds vaker mee dat de hypotheekstukken niet op tijd bij hen zijn. Hierdoor is de koopsom ook niet op tijd op de rekening van de notaris gestort met als vervelend gevolg uitstel van transport. Dat heeft voor jou als vervelende bijkomstigheid dat wij je in gebreke stellen met alle nadelige gevolgen (boetes) van dien. Zorg er dus voor dat je geldverstrekker (meestal je bank) je gegevens tijdig behandelt en verwerkt. Dat betekent dat je regelmatig contact hebt met je geldverstrekker en/of tussenpersoon om te kijken of alles nog goed en volgens planning verloopt.

 • Bouwkundige risico's

  Indien de woning is gebouwd in de periode van 1965-1983 bestaat de mogelijkheid dat de constructie is uitgevoerd met betonnen vloeren zoals Kwaaitaal-, Omnia-, Mantavloeren of de vloeren van het Limburgse betonbedrijf Geelen in Posterholt. Er is gebleken dat in gebieden met een hoge vochtigheidsgraad betonschade kan ontstaan door in de vloer aanwezige chloriden, die de sterkte van het beton en eventuele bewapening kan aantasten.

 • Vrijblijvende aanbieding

  We hebben deze verkoopinformatie met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Toch blijft het mogelijk dat er fouten, afwijkingen of onvolledigheden in de omschrijving staan. Wij aanvaarden in dit geval geen enkele aansprakelijkheid. We wijzen je erop dat ook een (eventuele) opsomming van gebreken niet betekent dat wij garanderen dat de woning voor het overige vrij is van gebreken. Alle verstrekte informatie dien je te zien  als uitnodiging om in onderhandeling te treden en betreft daarom slechts een vrijblijvende aanbieding. Bij het vermelden van maten die zijn overgenomen uit (bouw)tekeningen, kan de maatvoering afwijken van de werkelijkheid. Hieraan kun je geen rechten ontlenen.

 • Niet zelf feitelijk gebruikt

  Wij attenderen je erop dat wij de woning niet zelf hebben gebruikt en bewoond. Daarom kunnen wij je ook niet informeren over eigenschappen of gebreken aan de woning waarvan we wel op de hoogte zouden zijn als we de woning zelf bewoond zouden hebben. In dit kader accepteer je als koper dat dergelijke eigenschappen of gebreken voor jouw eigen risico en rekening komen en dat bij de vaststelling van de koopprijs hier rekening mee is gehouden. Om dit risico te beperken stellen we je in de gelegenheid een (bouwkundige) deskundige in te schakelen. Wij laten standaard alle woningen die te koop staan door een onafhankelijke woningkeurder keuren. Je ontvangt dit bouwkundige rapport altijd ter inzage.

   

 • Wanneer ben ik in onderhandeling?

  Onze aanbiedingen (vraagprijs) zijn vrijblijvend en uitsluitend bedoeld als uitnodiging tot het uitbrengen van een bod. Je bent pas in onderhandeling als wij reageren op je bod door een tegenbod te doen. Bied je de vraagprijs? Dan is dit dus geen garantie dat jij de koper bent. We behandelen biedingen altijd vertrouwelijk en we spelen deze nooit tegen elkaar uit.
< terug naar vorige pagina